Domowe wiśnie suszone to mój dodatek do pysznych deserów. Każda gospodyni musi mieć je zawsze pod ręką.

Suszone wiśnie – specjalne przygotowuje je na zimę. Nie można ich porównywać z mrożonymi owocami lub tymi z puszki, są o wiele smaczniejsze.

Proces przygotowywania suszonych wiśni jest podobny do przygotowania innych np. truskawkowych kandyzowanych owoców. Po pierwsze, wiśnie muszą być gotowane w syropie, a następnie suszone w piekarniku lub specjalnej suszarce.

Jeśli nie wykonasz wszystkich tych czynności, niestety owoce pozostaną kwaśne. Z 2,5 kg świeżych wiśni otrzymasz około 500 g suszonych owoców.

Naprawdę warto skorzystać z tego przepisu, aby cieszyć się tymi wspaniałymi owocami nawet zimą. A urozmaicą one smak wielu ciast, deserów, lodów itp.

Suszone wiśnie

Składniki:

  • Wiśnie 2,5 kg
  • Cukier 1 kg 

Przygotowanie:

Opłukaj wiśnie pod bieżącą wodą. Jeśli masz podejrzenia, że ​​w owocach są robaki, namocz wiśnie w osolonej wodzie przez 20 minut, a następnie odlej płyn i ponownie umyj je czystą wodą.

Wypestkuj wiśnie i zasyp je cukrem, odstaw na 4–5 godzin.

Odcedź syrop i wlej do dużego rondla, zagotuj. Umieść wiśnie w syropie, powoli mieszając, gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Odcedź płyn ponownie. Syrop można wykorzystać do deserów na świeżo bądź też zawekować w słoikach.

Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i umieść na niej wiśnie w jednym rzędzie. Staraj się układać owoce tak, aby się nie stykały.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 80 stopni i susz z uchylonymi drzwiami przez 1,5 godziny. Następnie obniż temperaturę do 50 stopni i susz przez kolejne 2,5 godziny.

Gotowe wiśnie powinny być miękkie ale nie wypuszczać soku po naciśnięciu. Warto przechowywać tak przyrządzone owoce w szklanych słoikach w chłodnym miejscu, albo w lodówce.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!