W dużej misce utrzyj 100 g masła z 200 g cukru pudru, aż masa stanie się puszysta i jasna. Dodaj 5 jajek, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Dodaj skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj 250 g mąki, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Obierz 4 jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plastry. Wyłóż formę do pieczenia pergaminem lub nasmaruj masłem. Wlej połowę ciasta do formy i równomiernie rozprowadź. Nałóż połowę pokrojonych jabłek na ciasto.
Wylej resztę ciasta na jabłka i równomiernie rozprowadź. Nałóż resztę pokrojonych jabłek na wierzch ciasta. W osobnej misce wymieszaj 250 g kwaśnej śmietany, 3 jajka, 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżkę cukru, aż składniki dobrze się połączą. Wylej masę śmietanową na wierzch ciasta z jabłkami. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35 minut, aż wierzch będzie złocisty, a środek upieczony. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Szarlotkę możesz podać na ciepło lub schłodzoną, posypaną cukrem pudrem lub z dodatkiem lodów waniliowych.
Comments are closed.