Szarlotka Mannheimer z 1894 roku – Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil

 

Dziś mam dla Was przepis na wyjątkową szarlotkę Mannheimer z 1894 roku. Jest to klasyczny deser, który z pewnością zachwyci Was swoim smakiem. Mam nadzieję, że będziecie się dobrze bawić podczas gotowania i delektowania tym pysznym wypiekiem.

Składniki

Na ciasto:

  • 100 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • Skórka z cytryny
  • 250 g mąki
  • 4 jabłka

Na masę śmietanową:

  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

W dużej misce utrzyj 100 g masła z 200 g cukru pudru, aż masa stanie się puszysta i jasna. Dodaj 5 jajek, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Dodaj skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj 250 g mąki, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Obierz 4 jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plastry. Wyłóż formę do pieczenia pergaminem lub nasmaruj masłem. Wlej połowę ciasta do formy i równomiernie rozprowadź. Nałóż połowę pokrojonych jabłek na ciasto.

Wylej resztę ciasta na jabłka i równomiernie rozprowadź. Nałóż resztę pokrojonych jabłek na wierzch ciasta. W osobnej misce wymieszaj 250 g kwaśnej śmietany, 3 jajka, 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżkę cukru, aż składniki dobrze się połączą. Wylej masę śmietanową na wierzch ciasta z jabłkami. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35 minut, aż wierzch będzie złocisty, a środek upieczony. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Szarlotkę możesz podać na ciepło lub schłodzoną, posypaną cukrem pudrem lub z dodatkiem lodów waniliowych.

 

Smacznego! Dziękuję za przeczytanie tego przepisu! Podziel się swoimi wrażeniami w komentarzach. Dbaj o siebie i do zobaczenia w następnym artykule!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!