Szarlotka tradycyjna – najlepszy przepis w sieci

Zapraszam na ciacho – szarlotkę tradycyjną.

 Składniki:

  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g twardego  masła
  • 80 g kwaśnej śmietany
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy – dałam z dodatkiem cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • jabłka – u mnie słoik przetworów

fot. gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i schłodzone masło wymieszać – czas 5 s/ obr poz 4

Dodać pozostałe składniki i ucierać – czas 20 s/obr poz 5, a następnie czas 15 s/ obr poz 4

Ciasto podzielić na dwie części i schłodzić w zamrażalce – jedna ok 550 g, druga wynikowa

Rozwałkować ciasto (550 g) umieścić w dużej prostokątnej blaszce – ja umieściłam w okrągłej 😉

Ponakłuwać ciasto widelcem i nałożyć masę jabłkową

Pozostałe ciasto rozwałkować ułożyć na masie jabłkowej – można stworzyć szachownicę z pasków

Piec ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 200 st

Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://gotowanie-z-pasja.blogspot.com

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!