Moja ciocia zawsze robi szarlotkę z tej receptury. W końcu zdradziła mi przepis

Szarlotka to jedno z tradycyjnych ciast, które można znaleźć na polskich stołach. Co powiesz na wzbogaconą wersję szarlotki z dodatkiem przepysznego kremu budyniowego?

Szarlotka z pianką budyniową – składniki:

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g)
  • 200g schłodzonego masła (1 kostka)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki cukru pudru (ok. 40g)
  • 4 żółtka
  • garść bułki tartej (do oprószenia wierzchu kruchego spodu)

Składniki na piankę budyniową:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru (ok. 160g)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (razem 80g)
  • 100 ml oleju (2/5 szklanki)

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,1 kg jabłek
  • 2 czubate łyżki cukru
  • sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta
  • cukier puder i śmietana 18% do przygotowania lukru

Przepis na prostą szarlotkę z budyniową pianką:

Przygotowanie kruchego ciasta: Schłodzone masło wrzucić do miski (najlepiej rozdrobnione), dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i żółtka. Zagnieść ciasto. Przekroić na dwie części (równe lub 60 do 40%) i włożyć do zamrażalnika na około godzinę zawinięte w folię.

Przygotowanie masy jabłkowej: Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Odlać sok. Wrzucić jabłka na rozgrzaną patelnię i dodać sok z cytryny, cukier i cynamon. Dobrze rozmieszać. Smażyć na średnim ogniu do odparowania nadmiaru soku (ok. 8 min.). Następnie posypać mąką ziemniaczaną, wymieszać i poczekać aż ostygnie.

Blachę o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na dużych oczkach jedną część ciasta (w przypadku nierównych tę większą), rozłożyć równomiernie i oprószyć bułką tartą. Lekko podpiec w temp. 180 st.C przez ok. 10 minut. Trochę ostudzić (tak, żeby nie było zupełnie zimne).

Ubić białka na sztywno. Stopniowo dodawać zwykły cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszyć obroty i powoli wsypywać budyń w proszku, ciągle miksując, do czasu połączenia składników. Na koniec wlać olej i ubijać do uzyskania jednolitej masy.

Na podpieczony wcześniej spód ciasta wyłożyć równo jabłka. Potem piankę budyniową. Na wierzch zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta.

Wstawić ciasto do nagrzanego na 180 st.C piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut. O tym, że ciasto jest gotowe będzie świadczyć zarumieniony wierzch. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!