W dodatku gotowy w 5 minut. Szybka i świetna przekąska z mięsem mielonym, która sprawdzi się na każdym spotkaniu z przyjaciółmi czy rodziną – aromatyczne nadzienie i mięciutkie ciasto sprawią, że bardzo szybko zniknie z talerza.
Podgrzewamy kefir – pilnujemy, aby się nie zagotował! Do ciepłego dodajemy sodę i mieszamy. W następnej kolejności dodajemy sól i cukier – ponownie dokładnie mieszamy składniki i odstawiamy na 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy, cały czas mieszając, mąkę, aż do uzyskania gęstego i jednolitego ciasta.
Dokładnie mieszamy mielone mięso, posiekaną drobno cebulę i czosnek, sól, pieprz oraz zioła. Na patelni rozgrzewamy dość sporą ilość oleju – wysokość ok. 1 cm (nie więcej) i na rozgrzany olej wykładamy łyżką porcje ciasta. Na ciasto kładziemy porcję mięsa mielonego, a na mięso ponownie ciasto. Staramy się tą czynności wykonać szybko, aby ciasto dobrze się połączyło.
Placuszki smażymy z obu stron do zarumienienia i dokładnego upieczenia mięsa. Zdejmujemy z patelni, na ręczniku papierowym odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy ciepłe do stołu.
Comments are closed.