Szybkie Mini bułeczki z patelni. Mega pulchne. Z pewnością je pokochasz.

Marokańskie bułeczki, puszyste i mięciutkie, przypominają nieco grecką pitę, ale różnią się rozmiarem i sposobem przygotowania.

Przygotowanie ich jest bardzo proste: smaży się je na patelni bez oleju.

Bułeczki wykonane według tego przepisu mogą być używane jako baza do kanapek lub po prostu zamiast chleba, jako szybka i smaczna przekąska.

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki
  • 0,5–1 łyżeczki sól
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży

PRZYGOTOWANIE

1. Wymieszaj drożdże z przesianą mąką, dodaj sól (ilość zależy od preferencji smakowych), zalej ciepłą wodą. Ugnieć ciasto.

2. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki, o średnicy około 4 mm.

3. Pozostaw je przykryte ściereczką na 15–20 minut.

4. Piecz bułki na suchej patelni (bez masła ani oleju) na średnim ogniu. Przygotowują się dość szybko: gdy jedna strona się zarumieni, obróć na drugą. Gotowe!

Bułeczki idealnie nadadzą się na piknik lub spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu zwykłą rodzinną kolację. Możesz je tez nadziać różnymi sałatkami, pasztetem, serem, sosem, dżemem, miodem itd.

Daj swoim znajomym okazję do skosztowania tych puszystych bułeczek: podziel się przepisem!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!