Marokańskie bułeczki, puszyste i mięciutkie, przypominają nieco grecką pitę, ale różnią się rozmiarem i sposobem przygotowania.
Przygotowanie ich jest bardzo proste: smaży się je na patelni bez oleju.
Bułeczki wykonane według tego przepisu mogą być używane jako baza do kanapek lub po prostu zamiast chleba, jako szybka i smaczna przekąska.
1. Wymieszaj drożdże z przesianą mąką, dodaj sól (ilość zależy od preferencji smakowych), zalej ciepłą wodą. Ugnieć ciasto.
2. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki, o średnicy około 4 mm.
3. Pozostaw je przykryte ściereczką na 15–20 minut.
4. Piecz bułki na suchej patelni (bez masła ani oleju) na średnim ogniu. Przygotowują się dość szybko: gdy jedna strona się zarumieni, obróć na drugą. Gotowe!
Bułeczki idealnie nadadzą się na piknik lub spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu zwykłą rodzinną kolację. Możesz je tez nadziać różnymi sałatkami, pasztetem, serem, sosem, dżemem, miodem itd.
Daj swoim znajomym okazję do skosztowania tych puszystych bułeczek: podziel się przepisem!
Comments are closed.