Szynka czosnkowa – krucha i pyszna. Skradła serce moich gości na imprezie rodzinnej. Nikt nie robi lepszej

Dziś przychodzę do Ciebie z ciekawym pomysłem na niedzielny lub Świąteczny obiad. Ta przepyszna szynka czosnkowa z całą pewnością Ci zasmakuje.

Składniki

  • 2 kg mięsa wieprzowego
  • 3 cebule
  • słodka papryka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 6 ząbków czosnku
  • Olej
  • Pieprz i sól

Sposób przygotowania

Pokrój mięso w grube plastry. Obierz czosnek i pokrój w plasterki. Dodaj do mięsa, wymieszaj i jeśli możesz, to wstaw do lodówki na kilka godzin.

Obraną cebulę posiekaj w piórka i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego (ale tylko połowę). Na wierzchu ułóż mięso, dopraw je solą i pieprzem, a jeśli lubisz to dodaj czerwoną paprykę.

Na mięso wyłóż pozostałą cebulę. Całość polej zmieszanym sosem sojowym z koncentratem.

Piecz mięso przez półtorej godziny w temperaturze 150 stopni. Przez pierwsze 45 minut pieczenia mięso musi być przykryte. Później należy je odkryć, żeby mogło uzyskać złoty kolor.

Do szynki polecam przygotować pieczone ziemniaki. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!