Każda gastronomia wymaga profesjonalnego sprzętu, który szybko pozwali przygotować smaczne potrawy. W profesjonalnej kuchni najczęściej korzysta się z tradycyjnej kuchenki gazowej, z kolei w sytuacjach, gdy w krótkim czasie trzeba przygotować wiele posiłków jednocześnie przydaje się taboret gazowy. Problem pojawia się, jeśli ten niezastąpiony sprzęt pozostawia nieestetycznie okopcone garnki. Jak zadbać o taboret gazowy, żeby nie kopcił?
Taboret gazowy i jego zastosowanie w gastronomii
Taboret gazowy to urządzenie gastronomiczne, które tak jak tradycyjna kuchenka zasilane jest gazem. To, co je odróżnia to ich wysokość. Taborety gazowe dla gastronomii są niższe, wykonane są z solidnych materiałów odpornych na obciążania, dzięki czemu można na nich stawiać garczki o pojemności nawet 100 litrów i mieć do nich wygodny dostęp. Sprzęt ten pozwala na gotowanie potraw w dużej ilości np. na imprezy okolicznościowe czy plenerowe i z którego korzysta się w punktach zbiorowego żywienia i restauracjach. Jednak i taboret gazowy może powodować, że podczas gotowania potraw pojawia się sadza na garnkach.
Okopcone garnki – jak sprawić, aby garczki służyły przez długie lata
Sadza na garnkach może powstawać z wielu powodów. Jeśli pojawi się taki problem, warto wówczas dokładnie obejrzeć taboret gazowy, sprawdzić jego działanie i czystość. Jego prawidłowa eksploatacja może pomóc w utrzymaniu garczków kuchennych przez długie lata.
Taboret, a regulacja dyszy
Brudne okopcone naczynia do gotowania mogą być problemem, jeśli dysza taboretu gazowego jest źle wyregulowana. Jest to metalowy element, który znajduje się na środku korpusu i odpowiada za prawidłowe rozprowadzanie gazu po palniku. Sadza na garnkach pojawia się wówczas, gdy dysza odprowadza za mało lub za dużo gazu. Wówczas najlepiej rozkręcić urządzenie i wyregulować dysze lub oddać go do serwisanta.
Brudne garczki – problem z czystością
Okopcone garnki mogą być wynikiem zanieczyszczonego palnika. Jeśli taboret gazowy nie jest regularnie czyszczony, tłuszcz i brud mogą powodować jego rdzewienie i zatkanie. Dlatego też po każdym dniu pracy zarówno taboret, jak i wszystkie garczki, w których się na nim gotuje powinny być czyszczone profesjonalnymi preparatami.
Brudne naczynia a mieszanka gazu
Płomień palnika w taborecie gazowym powinien palić się kolorem niebieskim. Jeśli pali się niebieskim płomieniem o żółtym środku lub żółtym płomieniem może to oznaczać niską jakość gazu. Wówczas warto poszukać innego dostawcy gazu.
Comments are closed.