Jako niespodziankę w nich znajdziesz- soczyste wiśnie. Mogą być świeże, mrożone lub nawet ze słoika, najważniejsze aby nie miały pestki. Zamiast wiśni można użyć sezonowych owoców: truskawek, porzeczek itp.
1. Twaróg wymieszaj z cukrem, jajkiem i solą. Dodaj mąkę, wyrób miękkie ciasto.
2. Na blacie zmiażdż dłońmi ciasto. Uformuj z niego podłużny rulon. Rozwałkuj go, aby utworzyć długi prostokąt. W tej samej odległości od siebie, umieść po 1 wiśni na całej długości prostokąta. Przykryj wiśnie wolną krawędzią ciasta i pokrój na małe kwadraty. Zlep krawędzie widelcem.
3. Gotuj pierogi we wrzącej wodzie, przez minutę od momentu ich wypłynięcia.
Gorące pierogi podawaj z gęstą śmietaną, masłem, cukrem lub syropem z wiśni. Smacznego!
Comments are closed.