Dzieci uwielbiają słodycze, jednak rodzice podchodzą sceptycznie do tej ich „miłości”, w końcu tyle się mówi na temat szkodliwości tego typu produktów. Ale wiadomo, że od czasu do czasu można pozwolić zjeść dziecku małe co nieco. Pamiętajcie jednak, że gdy zabraniacie dziecku jedzenia słodyczy, sami powinniście ich nie spożywać, a nie robić to po kryjomu, bo wtedy okłamujecie własne dzieci i wcale nie robicie tego dla ich dobra. W końcu jaki przykład im dajecie? Tyle przemów moralizatorskich, czas poznać pomysły na smaczne i zdrowe desery dla dzieci.
Top 1: coś z owocami
Proste desery mogą być bardzo smaczne i rzeczywiście wcale nie trzeba silić się na dużą kreatywność, by je przygotować. Nasza pierwsza propozycja jest banalna w przygotowaniu, a przy tym bardzo zdrowa. Otóż na początek przygotowujemy owoce – tutaj zasada jest jedna: im więcej, tym lepiej. Możemy w misce umieścić kawałki bananów, maliny, pokrojone truskawki, a także mandarynki, jagody bądź borówki czy też winogrona, ale obrane i bez pestek. Owoce mieszamy i dodajemy do nich dwa kubki jogurtu naturalnego, tak by pokrywały owoce, ale te jednak w nich nie pływały. Teraz nakładamy po kilka łyżek do miseczki i miseczki umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie deser jest już gotowy. Rzeczywiście smakuje bardzo dobrze, a przy tym jest zdrowy.
Top 2: prawie ciasto czekoladowe
Teraz przygotujemy coś na wzór ciasta czekoladowego, ale w wersji zdrowej. Na początek gotujemy dwa buraki. A gdy zmiękną trzemy je na drobnych oczkach. Dodajemy do nich dwa jajka, dwie szklanki mąki migdałowej bądź kokosowej oraz 5 łyżek mleka migdałowego. Całość mieszamy – najlepiej użyć tutaj miksera. Gdy składniki się połączą dodajemy jeszcze kopiastą łyżkę kakao. Wszystko mieszamy ponownie i umieszczamy na blaszce do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Ciasto możemy jeszcze posypać wiórkami kokosowym. Jego smak jest ciekawy i rzeczywiście zasmakuje dzieciom. Taki wypiek można podawać na drugiej śniadanie czy też podwieczorek.
Top 3: lody owocowe
Dzieci często mają ochotę na lody, a rodzice nie zawsze potrafią im odmówić. Oczywiście od czasu do czasu dziecko może zjeść gałkę lodów, ale można też wykonać taki deser samodzielnie. Wtedy będziecie mieć pewność, że lody są naturalne i dobre dla Waszej pociechy. Przedstawimy Wam dwa przepisy: jeden na lody owocowe, a drugi – na śmietankowe. Aby przygotować lody owocowe, potrzebować będziemy foremki oraz owoce. W misce umieszczamy banany, maliny oraz kilka truskawek. Dodajemy jeszcze pół kubeczka jogurtu naturalnego i całość blendujemy. Gdy składniki się połączą, umieszczamy je w foremkach i przekładamy na kilka godzin do lodówki. Możecie też wykonać lody np. bananowe czy malinowe. O ile w przypadku lodów bananowych wystarczy tylko połączyć dwa banany i pół kubeczka jogurtu, tak w przypadku lodów malinowych, należy wybrać jogurt gęsty typu skandynawskiego. Czas jeszcze przygotować lody śmietankowe. W tym przypadku niezbędny jest gęsty jogurt, jedno żółtko oraz kropla naturalnego aromatu śmietanowego. Całość mieszamy i przekładamy do foremek.
Top 4: ciasto z owocami
Teraz czas przygotować ciasto z owocami. Ten wypiek nie jest bez cukru, ale jednak za sprawą owoców jest całkiem zdrowy, choć oczywiście można biały cukier zamienić na miód. Do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy 2 łyżki cukru bądź tyle samo miodu, a także pół kostki roztopionego masła. Całość ubijamy na wysokim obrotach. Gdy powstanie już lekka piana, dodajemy jeszcze 2 szklanki mąki pszennej. Znowu wszystko mieszamy aż masa będzie jednolita. Na koniec dodajemy jeszcze dwie szklanki ulubionych owoców. My polecamy Wam jabłka, jagody, maliny i brzoskwinie. Całość mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni. Wypiek możemy jeszcze udekorować. Dekoracje cukrowe na tort będą tutaj idealne.
Top 5: deser ze słodkim akcentem
Nasza kolejna propozycja także jest łatwa w przygotowaniu. Na początek gotujemy gęstą kaszę manną. Na koniec dodajemy do niej zblendowane banany. Masa będzie jeszcze gęstsza. Teraz należy przełożyć ją do miseczek – na ich dnie umieśćcie jeszcze maliny. A górną warstwę deseru posypcie kolorowymi i drobnymi dekoracjami cukrowymi i gotowe.
Comments are closed.