Tortilla z jajek, ziemniaków i cebuli. Niebiańskie połączenie!

Tortilla z jajek, ziemniaków i cebuli to klasyczne danie z Hiszpanii, czyli tzw. Tortilla de patatas. Ten omlet niezwykle zaskakuje swoim smakiem, a jednocześnie jest bardzo prosty w wykonaniu i nie zajmuje wiele czasu.

  • Przygotowanie:20 minut

  • Smażenie:10 minut

  • Danie gotowe w:30 minut

  • Liczba porcji:8


Foto: Mateusz Torbus / Wydawnictwo Buchmann
Przepis pochodzi z książki „Jajko” Kasi i Zosi Pilitowskich

 GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 4 duże ziemniaki

  • 1 cebula

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

  • 4 jajka

  • sól

  • pieprz

Sposób przygotowania:

Obieramy ziemniaki i kroimy je w półplasterki lub kostkę

Cieniutko kroimy cebulę, ale nie tak, żeby przypaliła się na rozgrzanym oleju.

Ziemniaki z cebulą podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem do momentu, aż zmiękną. Po tym odcedzamy je, ale olej zachowujemy.

Jajka wbijamy do miski, mieszamy oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ziemniaki z cebulą i odstawiamy na 10 minut.

Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy na niej, na średnim ogniu przez 10 minut, wcześniej zmieszane jajka z ziemniakami i cebulą. Uważajmy, aby danie nie przywarło do patelni. Najlepsza do przygotowania tej potrawy będzie patelnia teflonowa.

Przewracamy tortillę za pomocą dużego talerza na drugą stronę:  talerz przykładamy do patelni, dociskamy i szybkim ruchem przewracamy.

Smażymy jeszcze kilka minut do ścięcia się jajek.

Gotowe. Najlepiej smakuje letnia. Możnemy kroić ją jak pizzę w „trójkąciki”. Polecam jeść z sosem pomidorowym. Smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!