Tosty z oliwą z oliwek, sosem beszamelowym, boczkiem i serem – Na przyjęciu każdy był nimi zachwycony

 

Dzisiaj przygotujemy pyszne tosty z oliwą z oliwek, sosem beszamelowym, boczkiem i serem. Idealne na śniadanie lub kolację.

Składniki

  • 3 kromki chleba
  • 30 gramów masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • 3 plasterki boczku
  • 6 plasterków sera
  • Oliwa z oliwek
  • 100 gramów sera
  • Kiełbaski myśliwskie (opcjonalnie)
  • Dodatkowe 2 kromki chleba
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 plasterki sera
  • Kawałek masła
  • 3 plasterki szynki
  • 70 gramów sera mozzarella

Przygotowanie

Posmaruj 3 kromki chleba oliwą z oliwek. Rozpuść 30 gramów masła na patelni. Dodaj 2 łyżki mąki i mieszaj, aż powstanie gładka masa. Smaż przez 1 minutę, ciągle mieszając. Dodaj 1/2 szklanki mleka i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatołową do smaku. Posmaruj kromki chleba sosem beszamelowym. Nałóż na każdą kromkę po jednym plasterku boczku i po dwa plasterki sera. Przykryj drugą kromką chleba, również posmarowaną sosem beszamelowym. Umieść tosty na blasze do pieczenia. Posyp pozostałym sosem beszamelowym i 100 gramami sera. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!