Truskawki zawierają mnóstwo antyoksydantów, witaminy C, kwasu foliowego, potasu, manganu, błonnika i magnezu. A do tego każdy kocha ich smak!
Na szczęście znaleźliśmy wspaniały sposób na to, żeby truskawki zachowały świeżość przez dłuższy czas. Dzięki tej poradzie utrzymasz świeżość truskawek na wiele dni, a nawet tygodni.
– Ocet
– Woda
– Duża miska
– Durszlak
Krok 1: do dużej miski wlej pół szklanki octu i wymieszaj z 2 szklankami wody.
Krok 2: włóż truskawki do miski i pozostaw je tam na kilka minut. Ocet sprawia, że wszystkie zarodniki grzybów zostaną usunięte z truskawki. To właśnie przez nie truskawki szybciej miękną i zaczynają pleśnieć.
Krok 3: durszlak wyłóż papierowym ręcznikiem, wyjmij truskawki z miski i pozostaw je do całkowitego wyschnięcia.
Krok 4: umieść w lodówce czysty papierowy ręcznik i ułóż na nim truskawki.
A oto inne wskazówki, które pomogą dłużej zachować świeżość truskawek:
Comments are closed.