Dziś postanowiliśmy podzielić się z naszymi czytelnikami banalnie prostym przepisem na boski, truskawkowy deser. Wygląda fenomenalnie a smakuje wyśmienicie, gwarantuje, że Twoi goście i domownicy będą zachwyceni!
Woreczek żelatyny (10 g) zalać zimną wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do spęcznienia przez czas wskazany na opakowaniu.
Umyć truskawki i pokroić w cienkie plasterki. Głęboką miskę z owalnym dnem pokryć folią spożywczą. Ułożyć plasterki truskawki w jednej warstwie na dole i bokach miski i odstawić na chwilę.
Czas na zrobienie kremu! Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszać z jogurtem. Jeśli krem nie jest wystarczająco słodki, dodać trochę cukru pudru.
Rozpuścić żelatynę w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Ale w żadnym wypadku nie wolno jej zagotować, bo wtedy straci swoje właściwości. Dodawać stopioną żelatynę do śmietany i dokładnie wymieszać.
Wziąć miskę, w której są truskawki, wlać trochę kremu na spód, a następnie ułożyć warstwę herbatników. Kolejna warstwa to znowu śmietana.
A następnie warstwa truskawek. Układać kolejne warstwy analogicznie, ostatnią warstwą powinny być herbatniki.
Gotowy deser włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny, można na całą noc.
Gdy deser stężeję, położyć go na naczyniu, odwracając je do góry nogami, zdjąć folię spożywczą i podawać deser do stołu! Smacznego!
Wystarczy spojrzeć, jak apetycznie wygląda domowy tort truskawkowy bez pieczenia, aby zakochać się w nim od pierwszego wejrzenia!
Comments are closed.