Uwielbiam, gdy moi przyjaciele ze swoich podróży z różnych krajów przywożą nam na pamiątkę orientalne słodycze! Ostatnio zostaliśmy obdarowani delikatnymi, pachnącymi i słodkimi kostkami, posypane były obficie cukrem pudrem …
„Turecka rozkosz” – istnieje ogromna różnorodność typów i nazw tego przysmaku, zależą od dodatków i kształtu gotowego produktu. Ja dziś proponuje Wam przygotować na deser owoc tureckiej rozkoszy z orzechami – uczta godna sułtana!
1. Zmiel owoce w blenderze.
2. Wymieszaj cukier zwykły i waniliowy z 1/3 przecieru owocowego i 1 łyżką wody, gotuj na umiarkowanym ogniu (5-7 minut od zagotowania).
3. Wymieszaj pozostały przecier owocowy ze skrobią i 1 łyżką wody, a następnie cienkim strumieniem wlej do gotującej się na ogniu mieszanki. Gotuj przez 2-3 minuty, aż masa będzie gęsta.
4. Zdejmij garnek z ognia, dodaj orzechy, wymieszaj.
5. Do prostokątnej formy pokrytej folią spożywczą wlej równomiernie masę. Jej wysokość nie powinna przekraczać 2 centymetrów. Włóż do lodówki na około 8 godzin. Po tym czasie wyjmij turecką rozkosz z formy, zdejmij folię i pokrój w kostkę. Zanurz każdy kawałek w cukrze pudrze i skrobi. Smacznego!
Comments are closed.