Podczas naszych ostatnich wakacji w Turcji próbowaliśmy tulambu w syropie cukrowym. Mąż i dzieci byli zachwyceni nowym odkryciem kulinarnym, dlatego po powrocie do domu pilnie szukali przepisu, aby przygotować ten pyszny deser samodzielnie. Dziś chętnie podzielimy się z Wami naszym wakacyjnym odkryciem.
Zagotuj 250 ml wody z masłem w małym rondlu na średnim ogniu. Następnie dodaj przesianą mąkę i stale mieszając drewnianą szpatułką przygotuj jednolite kremowe ciasto.
Zdejmij masę z ognia i dodaj do niej jajka, każde oddzielnie mieszając szpatułką, aż rozpuści się w cieście. Włóż miksturę do szprycy cukierniczej.
Na głębokiej patelni lub w innym wygodnym pojemniku rozgrzej olej słonecznikowy i wyciśnij do niego krótkie „kiełbaski” z ciasta. Nie mogą się dotykać. Smaż na złoty kolor ze wszystkich stron. Połóż gotową tulumbę na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Wymieszaj sok z cytryny i cukier z 200 ml wody i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj przez około 15 minut.
Włóż tulambu do syropu i pozostaw na 10 minut. Wyjmij i gotowe!
Comments are closed.