Potrawy z piekarnika cechuje większa dietetyczność i delikatność. Ponadto dzięki wykorzystaniu tej metody można jednocześnie przygotować danie główne i przystawkę.
Właśnie dlatego dziś przedstawiam przepis na soczystego kurczaka pyszną, pieczoną kapustą, która zrobi wrażenie na całej rodzinie.
Główkę kapusty kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm i układamy je na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Następnie doprawiamy je solą i pieprzem i układamy na ich wierzchu udka.
Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i papryką (można też dodać inne zioła, np. kolendrę lub suszoną bazylię). Powstałą mieszankę wcieramy w skórę kurczaka.
Porada: Kapusta, która służyła za podstawkę dla kurczaka, może stać się świetnym dodatkiem do dania. Wystarczy podsmażyć ją na patelni zaraz po wyjęciu z piekarnika, dzięki czemu uzyska jeszcze lepszy smak.
Comments are closed.