Udka z kurczaka pieczone z ryżem – pyszne danie jednogarnkowe

Dziś proponujemy Wam przepis na przepyszne udka z kurczaka pieczone z ryżem.

Jest to danie jednogarnkowe I taki właśnie jest pomysł na udka z kurczaka, które doprawiamy i pieczemy w piekarniku ułożone na surowym ryżu.

Dzięki pomidorowej zalewie ryż się gotuje i nabiera odpowiedniej konsystencji. Nie trzeba mieszać ani obracać, więc spokojnie możemy przez godzinę o nich zapomnieć. A potem zajadać ze smakiem 🙂

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 2 małe cebule
  • 1,5 szkl. ryżu
  • przyprawy np. suszony czosnek, oregano, mielona papryka

na zalewę:

  • 4 szkl. wody
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu


fot: http://www.wyzwaniakuchenne.pl

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 180 stopni C.

Wodę zagotować, wymieszać z koncentratem, masłem, solą, pieprzem i papryką.

Udka umyć i osuszyć, natrzeć przyprawami. Cebule pokroić w talarki lub kostkę.

Suchy ryż wysypać na dnie formy żaroodpornej, na nim ułożyć cebulę, a na wierzchu udka.

Zalać zalewą i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 70-80 minut, aż udka się zarumienią, a ryż wchłonie całą zalewę.

Smacznego! Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!