Dziś proponujemy Wam przepis na przepyszne udka z kurczaka pieczone z ryżem.
Jest to danie jednogarnkowe I taki właśnie jest pomysł na udka z kurczaka, które doprawiamy i pieczemy w piekarniku ułożone na surowym ryżu.
Dzięki pomidorowej zalewie ryż się gotuje i nabiera odpowiedniej konsystencji. Nie trzeba mieszać ani obracać, więc spokojnie możemy przez godzinę o nich zapomnieć. A potem zajadać ze smakiem 🙂
Składniki:
na zalewę:
fot: http://www.wyzwaniakuchenne.pl
Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
Wodę zagotować, wymieszać z koncentratem, masłem, solą, pieprzem i papryką.
Udka umyć i osuszyć, natrzeć przyprawami. Cebule pokroić w talarki lub kostkę.
Suchy ryż wysypać na dnie formy żaroodpornej, na nim ułożyć cebulę, a na wierzchu udka.
Zalać zalewą i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 70-80 minut, aż udka się zarumienią, a ryż wchłonie całą zalewę.
Comments are closed.