Pokrój cebulę na małe kawałki. Pokrój marchewki w krążki. Pokrój pomidory i zetrzyj je na tarce. W głębokim naczyniu do zapiekania dodaj oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną cebulę i marchewkę, smaż przez kilka minut. Dodaj 3 ząbki czosnku, starte pomidory i dużą łyżkę przecieru pomidorowego. Dodaj małą łyżeczkę soli, łyżeczkę papryki, pół łyżeczki chilli oraz szczyptę czarnego pieprzu. Dodaj 3 liście laurowe i kilka gałązek pietruszki.
Wlej 300 ml wody i dobrze wymieszaj. Dodaj udka kurczaka do naczynia z warzywami i marynatą, dobrze obtocz kurczaka w marynacie. Piecz udka kurczaka w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 40 minut. W tym czasie ugotuj 400 g ryżu długoziarnistego według instrukcji na opakowaniu. Po 40 minutach pieczenia, wyjmij kurczaka z piekarnika, obróć udka i piecz przez kolejne 12 minut w temperaturze 200°C, aż kurczak będzie zarumieniony, a sos zgęstnieje.
Comments are closed.