Węgierskie chrupiące i bardzo pachnące ogórki z jednym tajnym tanim składnikiem. Niebo w gębie.

Większość gospodyń domowych spędza dużo czasu latem w kuchni, starając się przygotować smaczne przetwory na zimę. A co jeśli trochę uprościsz swoje zadanie dzięki szybkim przepisom ?

Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na ogórki po węgiersku – pachnąca i pikantna przekąska, która nie pozostawi obojętnym, nikogo kto jej spróbuje. Są przygotowywane bardzo prosto i szybko, a dzięki jednemu składnikowi okazują się tak bardzo smaczne.

Składniki

  • Ogórki 1 kg
  • Woda 1 litr
  • Czosnek 6 ząbków
  • Goździki 12 szt
  • Ziele angielskie 12 szt
  • Sól 1 łyżeczka
  • Musztarda w proszku 3 łyżki (kupisz ją TUTAJ)
  • Cukier 100 g
  • Ocet winny 150 ml

Przygotowanie

Dokładnie umyj ogórki pod bieżącą wodą i, jeśli to konieczne, odetnij końce i pokrój zbyt duże warzywa na 4 części.

Węgierskie ogórki

W wysterylizowane słoiki włóż 2 ząbki czosnku, 4 goździki, 4 kulki ziela angielskiego i 1 łyżeczkę musztardy w proszku. Następnie włóż ogórki.

chrupiące ogórki

Aby przygotować marynatę w rondlu, wymieszaj wodę, cukier, sól i zagotuj. Następnie wlej 150 ml octu i wlej mieszaninę do słoików. Zakręć słoiki i gotuj w garnku z wodą przez 5 minut.

ogórki na zimę

Wyjmij słoiki, odwróć je do góry dnem, zawiń w koc i pozostaw w ciepłym miejscu, aż całkowicie ostygną.

Z jednej porcji otrzymasz 3 półlitrowe słoiki gotowych ogórków. Będą doskonałym dodatkiem do każdego świątecznego stołu i jako przekąski na obiad lub kolację.

Gotuj z przyjemnością i podziel się nowymi przepisami ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!