Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na ogórki po węgiersku – pachnąca i pikantna przekąska, która nie pozostawi obojętnym, nikogo kto jej spróbuje. Są przygotowywane bardzo prosto i szybko, a dzięki jednemu składnikowi okazują się tak bardzo smaczne.
Dokładnie umyj ogórki pod bieżącą wodą i, jeśli to konieczne, odetnij końce i pokrój zbyt duże warzywa na 4 części.
W wysterylizowane słoiki włóż 2 ząbki czosnku, 4 goździki, 4 kulki ziela angielskiego i 1 łyżeczkę musztardy w proszku. Następnie włóż ogórki.
Aby przygotować marynatę w rondlu, wymieszaj wodę, cukier, sól i zagotuj. Następnie wlej 150 ml octu i wlej mieszaninę do słoików. Zakręć słoiki i gotuj w garnku z wodą przez 5 minut.
Wyjmij słoiki, odwróć je do góry dnem, zawiń w koc i pozostaw w ciepłym miejscu, aż całkowicie ostygną.
Z jednej porcji otrzymasz 3 półlitrowe słoiki gotowych ogórków. Będą doskonałym dodatkiem do każdego świątecznego stołu i jako przekąski na obiad lub kolację.
Comments are closed.