Domowej roboty szynka, będzie zdecydowanie zdrowszym wyborem niż sklepowa, ponieważ nie będzie zawierała sztucznych aromatów i niepotrzebnych dodatków. Wykonaj ją zgodnie z recepturą i zaskocz swoich bliskich niespotykanym smakiem. Poniżej sprawdzony przepis na aromatyczną i soczystą szynkę.
Do przygotowanej blachy wkładamy związane sznurkiem mięso. Zalewamy wrzątkiem, tak aby przykryć wodą 1/3 całej formy.
Warzywa obieramy i kroimy (cebulę na 4 części a marchew i seler w kostkę). Następnie dodajemy je do mięsa razem z liśćmi laurowymi, tymiankiem, rozmarynem oraz pieprzem. Bierzemy cytrusy i ścieramy ich skórkę, którą dodajemy także do blaszki. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy go z 2 łyżkami soli po czym wlewamy do reszty składników w formie.
Przykrywamy wszystko folią i wstawiamy do rozgrzanego na 170 stopni piekarnika na czas 75 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso z piekarnika aby zdjąć z niego folię i pozostawiamy w blaszce na pół godziny.
Gdy mięsko już przestygło wyjmujemy z formy i przenosimy na deskę do krojenia. Za pomocą ostrego noża odcinamy skórę z mięsa, wykonujemy nacięcia na krzyż, doprawiamy solą i pieprzem dla polepszenia smaku i wstawiamy ponownie do piekarnika na 20 minut.
Następnie smarujemy mięso dżemem pomarańczowym oraz posypujemy rozmarynem i pieczemy w piekarniku przez kolejną godzinę.
Comments are closed.