Przepyszne zrazy z przepisu babci – Ich smak powali każdego. Nie jadłam nigdy lepszych.
Kto powiedział, że zrazy mają być tylko wołowe? Fakt, mogą być, ale nie muszą.
Równie smaczną i szybszą w przygotowaniu jest także roladka wieprzowa, przywodząca na myśl pachnące obiady z babcinego domu, od którego łza kręci się w oku.
Dodatkowym atutem wieprzowiny jest jej unikalny smak, który świetnie komponuje się ze słodką nutą owoców takich jak: śliwki, brzoskwinie czy pomarańcze.
Jeśli do tak przyrządzonych zrazów, dodamy puree ziemniaczane, kaszę lub ryż stworzymy znakomite i sycące drugie danie. Do dzieła!
Co potrzebujesz:
- 1/2 kg mięsa wieprzowego,
- 1 opakowanie twardego sera (pojemność ok. 130 g),
- 2-3 kiszone ogórki (średniej wielkości),
- 30 ml (2 łyżki stołowe) soku z cytryny,
- Przyprawy do smaku: szczypta soli i pieprzu.
Zrazy wieprzowe krok po kroku:
Pod bieżącą wodą płuczemy mięso i osuszamy np. papierowym ręcznikiem. Wieprzowinę kroimy na równe kawałki i, podobnie jak w przygotowaniu kotletów schabowych, rozbijamy je tłuczkiem. Plastry mają być bardzo cieniutkie.
Kolejno dodajemy do nich przyprawy – oprószamy pieprzem i zraszamy cytrynowym sokiem. Teraz mięso musi się odstać – najlepiej ok. pół godzinki. To dobry czas na pokrojenie ogórków kiszonych, najlepiej w ćwiartki. Ser również rozdrabniamy – np. na nieduże paseczki bądź kosteczkę.
Po upłynięciu wyznaczonego czasu, zabieramy się do dalszego przyprawiania wieprzowiny. Na początek każdy plaster solimy, potem dodajemy do nich kolejno po kawałku – ćwiartkę ogóreczka i plasterek sera. Umieśćmy je na samym brzegu mięsa, aby później łatwiej było uformować z niego zgrabne roladki.
Teraz rolujemy! Żeby nasze zrazy się nie rozpadły, owińmy je nitką i wzmocnijmy drewnianymi wykałaczkami.
Przyszła kolej na podsmażenie naszych roladek na patelni z odrobiną oleju, tak aby pięknie się zarumieniły. Tak przygotowane zrazy przekładamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Teraz nasze mięso już tylko musi się upiec.
Comments are closed.