Jeśli masz mrożone wiśnie w zamrażarce i nie masz pomysłu jak je wykorzystać mam świetną propozycję… zrób lekkie, kruche ciasto z nadzieniem wiśniowym i puszystą górą. „Wiśnia pod śniegiem” wygląda obłędnie, a jej delikatny smak na pewno Cię zachwyci!
Przede wszystkim przygotuj wiśnię na nadzienie. Idealnie nadadzą się zarówno mrożone jak i świeże. Jeśli wybierzesz mrożone owoce – przed przygotowaniem ciasta, rozmroź je i osusz z soku oraz wypestkuj. Dodaj do nich 2 łyżki cukru i skrobi – wchłonie to nadmiar płynu.
1. Wymieszaj masło (musi być ono w temperaturze pokojowej) z 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i 3 żółtkami. Możesz dodać też torebkę cukru waniliowego. Ubijaj mieszankę mikserem na średniej prędkości przez 1-2 minuty.
2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do masy i ugnieć elastyczne miękkie ciasto. Rozciągnij go rękoma i ułóż w formie o średnicy 20-22 cm, tworząc wyższe boki wokół formy. Na cieście ułóż równomiernie wiśnie.
3. Nagrzej piekarnik na 180 stopni i piecz przez 15–25 minut.
4. Na 3-5 minut przed końcem pieczenia, ubij 3 schłodzone białka z 2/3 szklanki cukru, ubijaj mieszaninę aż do uzyskania sztywnej piany.
5. Umieść ubitą pianę w formie na wiśniach, możesz ułożyć ją za pomocą łyżki bądź np. szprycy cukierniczej. Zmniejsz temperaturę na 150 stopni i piecz przez kolejne 10 minut.
6. Gdy ciasto jest gotowe, wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w piekarniku przez kolejne 10 minut. Następnie pozwól deserowi ostygnąć i wyjmij je z formy.
Przepis możesz dowolnie modyfikować – zamiast wiśni, weź truskawki , maliny, żurawinę, porzeczkę lub inne soczyste owoce. Podziel się z nami wrażeniami po przygotowaniu tego pysznego deseru w komentarzach.
Comments are closed.