Ten uroczy, lekki deser z kruchego ciasta nazywany jest „wiśnią pod śniegiem” i może być ozdobą każdego domowego stołu.
Ze względu na to jak szybko się je przygotowuje, warto korzystać z tego przepisu również na co dzień, gdy najdzie Cię po prostu ochota na coś słodkiego. Przygotujesz je w zaledwie 30 minut!
1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia w głębokiej misce, dodaj cukier i wymieszaj.
2. Dodaj śmietanę, jajka, pokruszone masło i szybko zagnieć ciasto.
3. Rozwałkuj ciasto w postaci długiego prostokąta o grubości 8 mm, rozłóż dżem na krawędzie i połóż na nim 50 wiśni pod rząd, jedna za drugą. Zroluj ciasto i pokrój na ciasteczka, w każdym po 2 sztuki wiśni.
4. Umieść je na blasze wyłożonej papierem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Posyp gotowe ciasteczka cukrem pudrem.
Ciastka z wiśniami są chrupiące, słodkie, z lekką kwaśnością. Świeże czy mrożone wiśnie idealnie nadają się do nadzienia.
W środku można umieścić nie tylko wiśnie, ale także wszelkie inne owoce, suszone owoce, orzechy. Podziel się tym szybkim przepisem ze znajomymi w mediach społecznościowych!
Comments are closed.