Ta słynna włoska przekąska uważana jest za poprzedniczkę pizzy. Zajadano się nią na długo przed sprowadzeniem do Europy pomidorów.
Placek pieczemy w wysokiej temperaturze, dzięki czemu powstaje przepyszny i puszysty wypiek, a jest jeszcze lepszy z dodatkami np. mozzarellą. Focaccia z serem podawana była we Włoszech także jako główny posiłek, ale nadaje się również jako przekąska do pracy, szkoły lub na piknik.
Do miski wlej 250 ml ciepłego mleka. Dodaj cukier i drożdże oraz ubite jedno jajko. Wymieszaj wszystko razem.
Do drugiej miski wrzuć przesianą mąkę i połącz ze szczyptą soli. Dolej masę mleczną i zagnieć wszystko na ciasto. Następnie dodaj masło w temperaturze pokojowej i ponownie ugniataj.
Na cieście zrób nacięcia przy pomocy noża tak samo jak na zdjęciu poniżej. Na nacięciach układaj paski mozzarelli. Ponownie przykryj ciasto folią albo ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż urośnie.
W małej miseczce ubij drugie jajko, 2 łyżki mleka i szczyptę soli. Tak przygotowaną mieszanką posmaruj placek.
Comments are closed.