Eksperci doszli do wniosku: po ugotowaniu jajek nie można wylewać wody, trzeba ją koniecznie wykorzystać !
Skorupki jaja zawierają 90% węglanu wapnia. Zawierają także 27 innych pierwiastków, w tym fosfor, fluor, miedź, krzem, cynk. Podczas gotowania jajek woda jest nasycana jonami wapnia i innymi pierwiastkami.
Ta właściwość wody po ugotowaniu jajek jest szczególnie cenna dla ogrodników. W trakcie obserwacji chemicy odkryli, że taka woda 10-krotnie zwiększa tempo wzrostu roślin!
Nasączone nasiona dają jej silne pędy. Sadzonki są również bardziej odporne na szkodniki i choroby.
Oprócz bezpośredniego stymulowania wzrostu roślin, woda po ugotowaniu jajek pomaga utrzymać kwasowość gleby w zakresie pH 5,5–6,5.
Jest to ważne, ponieważ neutralne środowisko zapewnia roślinom optymalne warunki do wchłaniania składników odżywczych.
Po przygotowaniu jajek wlej bulion do osobnego pojemnika i natychmiast zalać jajka lodowatą wodą, aby ułatwić obranie skorupki. Schłodzić bulion jajeczny i używać go do podlewania i opryskiwania roślin domowych.
Możesz łatwo rozpoznać rośliny z niedoborem wapnia, posiadają liście z suchymi końcami i brązowymi plamami. Pędy rosną powoli z małymi liśćmi.
Comments are closed.