Ciasto jabłkowe „Wschodnia bajka” z przepisu mojej babci. Każdemu zasmakuje ten przysmak

Zapach cynamonu, orzechów i jabłek to zapach zimowych wieczorów. W naszym przepisie za sprawą odrobiny koniaku zwykły jabłecznik staje się iście Wschodnią Bajką!

składniki:

  • olej roślinny, (np słonecznikowy): 65 ml
  • mąka pszenna: 150 g
  • mąka ziemniaczana: 2 łyżki
  • cukier: 120 g
  • 3 całe jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy: 5 g
  • 2 średnie jabłka
  • rodzynki: 50g
  • suszone morele: 50g
  • koniak: 50 ml
  • włoskie orzechy: 150 g
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier puder: do posypania

Sposób przygotowania:

Musisz pamiętać aby dzień przed pieczeniem ciasta, najlepiej wieczorem, przygotować suszone owoce. Wsyp do miski rodzynki i pokrojone morele i zalej je dobrej jakości koniakiem. Jeśli nie lubisz lub nie możesz używać alkoholu możesz zastąpić koniak mocnym naparem z herbaty lub zwykłą, ciepłą wodą. Owoce namaczaj przez całą noc.

Następnego dnia upraż orzechy włoskie na patelni, rozgnieć je na mniejsze kawałki, następnie dodaj 70 g cukru i cały cynamon. Jajka w całości ubijaj przez kilka minut i partiami dodawaj cukier dalej ubijając. Do piany strużką wlewaj roztopione masło (60 g) ostrożnie mieszając.

Na koniec dodaj przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Pora na nadzienie: obierz jabłka, wykrój gniazdo nasienne, pokrój je na cienkie plasterki (około 2mm), umieść w misce i posyp mąką ziemniaczaną.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem lub posmaruj tłuszczem i wylej na nią połowę surowego ciasta. Rozłóż równomiernie pół porcji prażonych orzechów i połowę jabłek. Wlej resztę ciasta i ponownie posyp orzechami i ułóż jabłka.

Tak przygotowane ciasto przykryj folią aluminiową i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz przez kolejne 20 – 25 minut.

Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika pozostaw do ostudzenia a przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!