Gulasz oryginalnie wywodzi się z Węgier, gdzie tradycyjnie gotuje się go w garnku przez długi czas. Jeśli nie chcesz sterczeć w kuchni godzinami, spróbuj przygotować gulasz w piekarniku! Nie wiem czemu wcześniej na to nie wpadłam.
Przepis na ten niesamowity gulasz z piekarnika dostałam od teściowej i od razu musiałam go wypróbować. Wyszło cudownie! Ten przepis nie zabiera dużo czasu i pracy, a obiad właściwie robi się sam.
Umyte mięso kroję w kostkę. Następnie drobno siekam czosnek i cebulę. Przygotowuję blachę do pieczenia z pokrywką lub brytfannę. Wkładam do niej wszystkie składniki i doprawiam.
Do tego wrzucam dwie kostki bulionu a całość zalewam wodą. Mieszam wszystko razem i przykrywam blachę pokrywką. Naczynie wstawiam do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Piekę przez 90 minut.
Warto co jakiś czas zajrzeć do gulaszu, bo długość gotowania zależy od piekarnika i od mięsa. Wyjmuję i podaję z kluskami na parze i surówką, można kluski zamienić ziemniakami lub czymś innym według uznania.
Comments are closed.