Wystarczy 3 składniki do przygotowania niezwykle smacznego sernika!

Przed Wami niesamowicie pyszny sernik, którego przepis zamieściła japońska youtuberka Ochikeron. „Japoński Sernik Bawełniany”, bo tak nazywa się ten smakołyk, jest lekki i puszysty jak pianka.

To zdecydowanie jeden z najdelikatniejszych serników jaki miałem przyjemność skosztować.
Aby go zrobić, potrzebujemy jedynie trzech składników, a sam proces jest bardzo prosty!

Składniki:

  • 3 jaja
  • 120 g białej czekolady
  • 120 g serka śmietankowego

1. Oddziel białka od żółtek. Następnie białka umieść w lodówce do schłodzenia.

japonskisernik1

2. Wstaw garnek z wodą na kuchenkę, a nad nim połóż miskę z czekoladą, tak aby czekolada się nie przypaliła. Mieszaj, aż się roztopi.

japonskisernik2

3. Dodaj serek śmietankowy do czekolady. Wymieszaj a następnie po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, zdejmij z garnka z wodą.

japonskisernik3

4. Dodaj żółtka i jeszcze raz dokładnie wymieszaj całość.

japonskisernik4

5. Ubij schłodzone białka tak, aby uzyskać sztywną pianę. 

japonskisernik5

japonskisernik5c

6. Do uzyskanej masy dodaj 1/3 ubitego białka i delikatnie wymieszaj. Po wymieszaniu pierwszej porcji, dodaj resztę i ponownie delikatnie i dokładnie wymieszaj. 

japonskisernik6

7. Papier do pieczenia natrzyj olejem

japonskisernik7

8. Przygotuj formę wykładając ją uprzednio natartym papierem, dzięki czemu ciasto będzie solidnie się trzymać. Pamiętaj, że forma musi mieć dosyć małą średnicę, inaczej wyjdzie “naleśnik”

japonskisernik8

9. Wlej ciasto do formy

japonskisernik9

 

10. Umieść formę na blasze do której nalej odrobinę ciepłej wody

japonskisernik10

11. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i piecz przez 15 minut. Następnie 15 minut w 160 stopniach i kolejne w wyłączonym piekarniku.

japonskisernik11

12. Poczekaj do wystygnięcia

japonskisernik12

13. Zrobione! Możesz teraz posypać swój sernik cukrem pudrem. 

japonskisernik13

 

Smacznego!

Poniżej film z przygotowania tego przepysznego sernika 🙂

Źródło: youtube.com

Podoba Ci się ten wpis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!