Tak przygotowane pyszne naleśniki pokocha każdy. Wszyscy znajomi pytają mnie o ten przepis.

Naleśniki, kto ich nie lubi. Praktycznie każdy drobno posiekany produkt nadaje się do ich przyrządzenia: jajka na twardo, smażone cebule, pieczarki, twarożek, mięso mielone, warzywa, dżem, owoce.

To wszystko, co lubisz i masz pod ręką.

Aby przygotować apetyczne i odżywcze naleśniki wcale nie jest trudne, przekonaj się sama!

Apetyczne i odżywcze naleśniki wcale nie są trudne.

Trzy sposoby na naleśniki

Wlać cienka warstwę ciasta na rozgrzaną patelnie, następnie dodać farsz i wlać kolejną warstwę ciasta (chociaż w niektórych przepisach farsz pozostaje nie zalany już następną warstwą ). Najczęściej w taki sposób przygotowuje się naleśniki z bananami, jagodami, serem czy rybą.

Dodawać farsz do ciasta przed pieczeniem . Jest to dobry sposób dla drobno pokrojonych jabłek, tartej marchwi lub posiekanych ziół.

Na patelni najpierw smażyć niewielką ilość nadzienia , rozłożyć na cienką warstwę, a następnie wlać ciasto. W ten sposób możesz upiec naleśniki z bekonem, smażoną cebulą lub grzybami.

Naleśniki z jajkami i szczypiorkiem

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki kefiru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 stos wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypiorek
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Lekko ubij 2 jajka cukrem i solą, wlej kefir, wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę, mieszaj, aż masa będzie gładka.

2. Do ciasta wlej szklankę wrzącej wody i zamieszaj. Pozostaw na 10 minut. Następnie dodaj olej roślinny.

3. Do przyrządzenia nadzienia ugotuj 2 jaja, ostudź i pokrój na małe kostki. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, sól i pieprz.

4. Podgrzej patelnię, lekko nasmaruj olejem. Wlej około 3-4 łyżki na środek.Obracaj patelnią tak, aby ciasto było równomiernie rozmieszczone. Jak tylko ciasto zetnie się trochę, posyp naleśnik z nadzieniem (1 łyżka), Wlej znów 2-3 łyżki ciasta i dalej smaż, aż spód spiecze się.

5. Delikatnie przekręć naleśnik na drugą stronę i usmaż na złoty kolor.

Naleśniki z serem i ziołami

Składniki

  • 3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1-1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 pęczek koperku bądź szczypiorku
  • 60-100 g twardego sera

Przygotowanie

1. Lekko ubij jajka cukrem i solą. Wlej ciepłe mleko, wymieszaj. Przesiej mąkę do mikstury, dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka.

2. Do ciasta dodaj tarty ser, drobno posiekane zioła i olej roślinny, wymieszaj. Pozostaw ciasto na 10-15 minut.

3. Następnie upiecz naleśniki w rozgrzanej patelni po obu stronach.

Naleśniki z pieczarkami

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml kefiru
  • 230 ml wody
  • 3 jajka
  • sól do smaku
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • zioła do smaku

Przygotowanie

1. Drobno posiekaj cebulę i grzyby, smaż je na oleju roślinnym (2 łyżki stołowe). Dodaj posiekane zioła.

2. Zrób ciasto, dodaj jajka, kefir, sól, sodę i mąkę, wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Następnie, kontynuując ubijanie, wlewaj cienkim strumieniem wrzącą wodę. Na koniec dodaj 1 łyżkę oleju roślinnego. Dodaj zawartość patelni. Odstaw ciasto na chwilę.

3. Smaż każdy naleśnik około minutę lub dwie z każdej strony.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!