Na świecie jest wiele przyjemnych zapachów, takich jak zapach nowej książki lub świeżo ściętej trawy, ale nic nie może się równać z aromatem świeżo upieczonego chleba.
Ciepła, chrupiąca skórka, delikatny i wilgotny miąższ, rozpływający się w ustach – nie każdy bochenek chleba może pochwalić się takimi cechami , chociaż wszyscy pamiętamy smak świeżo wypieczonego chleba.
Zakwas wieczny – to nasza propozycja przepisu na dziś. Z nim każdy bochenek chleba będzie idealny!
Pierwszy dzień: Wymieszaj mąkę z ciepłą wodą (najlepiej w dwulitrowym słoiku) i przykryj pokrywką. Pozostaw mieszankę o konsystencji śmietany w ciepłym miejscu na jeden dzień. Pojawienie się pęcherzyków będzie sygnałem, że rozpoczął się proces fermentacji.
Dzień drugi. Wlej kolejne 100 ml ciepłej wody i dodaj 100 g mąki, wymieszaj aż do uzyskania gładkości i pozostaw na kolejny dzień.
Trzeci dzień. Proces fermentacji jest widoczny gołym okiem: zakwas powiększa się i jest pełen bąbelków. Jego zapach nie jest zbyt przyjemny, ale nie należy się martwić, tak powinno być. Dodaj takie same ilości mąki i ciepłej wody ponownie, po raz ostatni i umieść w ciepłym miejscu.
Czwarty dzień. Zapach stał się kwaśny, zakwas nieznacznie zmniejszył rozmiar i jest gotowy do zrobienia chleba. Weź tyle, ile potrzebujesz do przepisu i przenieś resztę zakwasu do półlitrowego słoika z otworami w pokrywie.
Przechowuj słoik w ciepłym miejscu, dodając co 12 godzin mąki i wody. W przypadku przechowywania w lodówce jest wymagane dokładnie składników co 5–7 dni. To jest naprawdę wieczny zakwas!
Comments are closed.