Kto by pomyślał, że połączenie zwykłego ciasta i szczypiorku może dać tak wspaniałą przekąskę!
Warto przygotować te danie przynajmniej raz, aby się w nim zakochać. Rumiane, pachnące, chrupiące placuszki ze szczypiorkiem doskonale nadają się jako dodatek do lekkiej sałatki i pieczeni.
Można je podawać na śniadanie ze szklanką ciepłego mleka lub wziąć ze sobą piknik czy do pracy.
1. Wsyp sól do przesianej mąki, wlej olej roślinny i wrzącą wodę. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, gdy masa ostygnie, wyrób z niej elastyczne ciasto i włóż do miski. Przykryj ją ręcznikiem i odstaw na 20-30 minut.
2. Umyty szczypiorek drobno posiekaj, posól.
3. Ciasto rozwałkuj na warstwę o grubości około 3 mm. Posyp je równomiernie szczypiorkiem.
4. Dokładnie zwiń ciasto w rulon i pokrój w 12 kawałków.
5. Każdy kawałek przyciśnij do stołu dłonią i rozwałkuj wałkiem na małe placuszki o średnicy około 10 cm. Aby ciasto nie przyklejało się do dłoni, możesz lekko posypać powierzchnię blatu mąką.
Są 2 opcje smażenia placuszków: z olejem lub bez. Ja osobiście smażę je na praktycznie suchej patelni, dodając kroplę oleju tylko na samym początku smażenia. Klasyczna opcja polega na smażeniu z dodatkiem umiarkowanej ilości oleju.
Niesamowicie prosty i bardzo smaczny przepis.
Farsz możesz zmienić np. na szynkę, ser, szpinak … Do dzieła!
Comments are closed.