Przed wami pierwsza odsłona cotygodniowego cyklu Szybkie gotowanie, na który zapraszamy w każdą środę. Będziemy publikować dla was ekspresowe pomysły na pyszne dania, które przygotujecie w kilka chwil.
Dziś mamy dla was przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i domowej roboty sosem czosnkowym. Przygotowanie składników trwa tyle, ile ugotowanie makaronu, a potem danie robi się praktycznie samo. Będzie pysznie!
Zapraszamy i życzymy smacznych efektów.
fot:kuchnia.wp.pl
Makaron ugotuj al dente lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jogurt grecki, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj w miseczce i odstaw na chwilę, by składniki przegryzły się. Teraz posiekaj cebulę, a kurczaka pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, a następnie dodaj kurczaka oraz suszone zioła i wszystko podsmaż.
Teraz przygotuj naczynie żaroodporne – wysmaruj jego ścianki olejem i układaj na jego dnie warstwy w kolejności: makaron, kurczak, sos, ser i znowu makaron, kurczak, sos, ser (nie zużywaj całego sera), aż do wyczerpania składników
Teraz zalej surową zapiekankę rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka i posyp poszatkowanymi listkami bazylii.
Danie wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz przez 20 min. pod przykryciem. Po tym czasie wyjmij naczynie i posyp pozostałym serem. Ponownie piecz przez 5-7 minut już bez pokrywki.
Prev Post
Comments are closed.