To bardzo proste i smaczne danie! Jest dobre, ponieważ daje nieskończoną przestrzeń dla kulinarnych eksperymentów: wystarczy zmienić zestaw składników i sposób krojenia produktów .
Co może być lepszego niż soczyste, kolorowe warzywa w stylu prowansalskim z chrupiącą bagietką i kieliszkiem wina!
Zapiekane warzywa w piecu z serem – lekki i nieskomplikowane danie, którym zachwycisz przyjaciółmi przy wspólnym spotkaniu!
Przygotowanie
1. Cukinia, bakłażan i pomidory, dokładnie opłucz i pokrój na plastry o grubości 0,5 cm.
2. Pokrój jedną połowę sera na cienkie plasterki, a drugą zetrzyj na tarce.
Posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i ułóż warzywa pionowo na przemian bakłażan, pomidor, cukinia i plastry sera.
3. Przygotuj sos: zmieszaj 2 łyżki oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, sól, pieprz, posiekany czosnek i świeżą bazylię.
4. Wlej pachnący sos na warzywa i piecz w piekarniku przez 20 minut w 180-stopniach.
Wyjmij warzywa, posyp je tartym serem i piecz przez kolejne 5 minut. Możesz dodatkowo posypać bazylią. Smacznego!
Comments are closed.