Cebulę obieramy i kroimy drobno w kostkę. Następnie podsmażamy lekko na patelni. Kroimy pierś z kurczaka na plasterki średniej wielkości i wrzucamy do cebuli. Kiedy filet usmaży się na biały kolor dodajemy sól, pieprz i pozostałe przyprawy.
Pierś smażymy, aż się zarumieni. W międzyczasie kroimy grzyby na spore kawałki. Kurczaka z cebulą wyjmujemy z patelni i odstawiamy w inne miejsce, aby przestygł. Pokrojone grzyby smażymy w tym samym naczyniu.
Do tłuczonych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Taką masę zagniatamy jak ciasto. Naczynie do pieczenia przykrywamy papierem. Przy pomocy łyżki rozprowadzamy ciasto ziemniaczane po całej formie i robimy wgłębienie na środku.
Umieszczamy tam usmażone grzyby i kurczaka z cebulą. Nasze ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na około 20 minut do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.
Ścieramy ser na tarce o dużych oczkach. Wyciągamy ciasto z piekarnika i posypujemy serem, a następnie ponownie pieczemy przez 10-15 minut. Tak przygotowana zapiekanka jest bardzo smaczna i pożywna. Przed podaniem można ją posypać natką pietruszki lub ziołami.
Comments are closed.