Moja ciocia zawsze robi tą zapiekankę na przyjęcia. Jeden składnik powoduje, zawsze znika ze stołu błyskawicznie.

Uwielbiam zapiekankę z serowym tortellini i kurczakiem, papryką, kukurydzą, kaparami, mozarellą oraz paprykowym pesto. Jej zalety to szybkość wykonania, niesamowity smak i odpowiednia ilość kalorii. Idealne połączenie dla zabieganych, a chcących dobrze zjeść.

Przepis na zapiekankę z tortellini, pesto paprykowym i kurczakiem

Składniki:

  • 350 g kurczaka
  • 250 g tortellini,
  • 5 dag żółtego sera,
  • połowa papryki czerwonej
  • 1 łyżka kaparów
  • 3 łyżki pesto pomidorowego lub paprykowego
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • szczypta przyprawy do kurczaka.

Sposób przygotowania:

Przed pokrojeniem kurczaka w kostkę, podsmażeniem na większej patelni i posypaniem przyprawą do kurczaka nastaw piekarnik na około 190 stopni Celsjusza.

Później pokrój paprykę, dodaj ją do kurczaka i podsmaż. Następnie dodaj resztę składników (poza mozarellą) i przełóż do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu posyp mozarellą. Całość piec w rozgrzanym już piekarniku przez około 15 minut bez zmiany temperatury – pamiętaj, aby włączyć termoobieg.

Pozostaje jedynie delektować się smakiem własnego i jakże smacznego dania. Polecam, aby odczekać około 15 minut po wyjęciu z piekarnika – lepiej będzie podzielić.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!