Zawijane serniczki – pokochasz je od pierwszego spróbowania. Moja rodzina je uwielbia
Cała moja rodzina uwielbia te twarogowe ślimaczki. Są tak smaczne, że każdy, kto je spróbuje po raz pierwszy, mówi, że nie jadł w życiu nic lepszego!
Przygotowanie tych zawijanych serniczków jest dość proste a jedzenie ich jest prawdziwą przyjemnością. Zwłaszcza do kawy lub herbaty. A moje dzieci wręcz za nimi przepadają!
SKŁADNIKI CIASTA
- 350 g mąki
- 3 g suchych drożdży
- 100 g mleka
- 50 g cukru
- 50 g margaryny (lub masła)
- 70 g kwaśnej śmietany
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
- 0,5 kg twarożku
- 100 g cukru
- 1 jajko
SKŁADNIKI NA SOS
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE:
Podgrzej mleko w kubeczku. Rozpuść w nim drożdże i dodaj pół łyżeczki cukru, dobrze wymieszaj. Następnie dodaj 3 łyżeczki mąki, wymieszaj, aż nie będzie grudek. Pozostaw mieszaninę w ciepłym miejscu przez pół godziny.
Do miski przesiej mąkę przez sito, dodaj sól i cukier, wymieszaj. Do drugiej miski włóż miękką margarynę bądź masło, dodaj zawartość pierwszej miski oraz śmietanę ( musi być ona w temperaturze pokojowej ), wymieszaj. Dodaj zawartość kubka i ugnieć ze składników ciasto.
Przykryj je i pozostaw je na 15 minut. W tym czasie mąka wchłania wilgoć i łatwiej będzie wyrabiać ciasto.
Ciasto dobrze zagnieć ponownie aż będzie gładkie. Przykryj ciasto i trzymaj je w cieple, aż podwoi się objętość.Jeśli masz wystarczająco dużo czasu możesz zacząć już przygotowywać ślimaczki.
Teraz przejdź do przygotowania nadzienia. Aby to zrobić, wymieszaj twaróg cukrem i jajkiem aż będzie jednolite i gładkie. Jeśli nadzienie jest zbyt mokre, możesz dodać niewielką ilość mąki.Przykryć powstałą mieszaninę folią spożywczą i pozostawić na stole w temperaturze pokojowej.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Rozłóż na nim nadzienie z twarogu, a następnie zwiń ciasto w wałek.Pokrój rolę na niezbyt grube kawałki. Mi wyszło ich dokładnie 20.
Ślimaczki połóż na dużą blaszkę wyścieloną papierem pergaminowym. Przykryj je ściereczką i pozostaw na 40 minut, aby trochę wyrosły.Przed włożeniem do piekarnika, należy posmarować je roztrzepanym jajkiem.
Włóż ślimaczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do uzyskania złotego koloru.
Następnie wymieszaj śmietanę z cukrem. Natychmiast po upieczeniu posmaruj nią serniczki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
Comments are closed.