Kilka łatwych przepisów na sałatki ze zwykłej kapusty – Naprawdę świetnie smakują.
Proste sałatki z białej kapusty. Sposób na szybkie dodatki do obiadu i nie tylko
Znudziły Ci się już oklepane surówki obiadowe? Dziś przygotowałam dla Ciebie dwa niezwykle proste przepisy na szybkie sałatki z białej kapusty, które będą idealne jako dodatek do obiadu, ale też z powodzeniem mogą stanowić pyszne i zdrowe, samodzielne przekąski między głównymi posiłkami. A oto one.
Szybka sałatka z białej kapusty z dodatkiem jabłka i kukurydzy
Lista składników
- biała kapusta – 400 g
- zielone jabłka – 100 g
- kukurydza – pół puszki
- sok z cytryny – 10 ml
- ogórek sałatkowy – 1 sztuka
- świeży koperek – wedle uznania
- śmietana – 3-4 łyżek
- sól, pieprz lub inne, ulubione przyprawy do smaku
Sposób przygotowania
Umyj dokładnie wszystkie warzywa i owoce. Poszatkuj białą kapustę. Zielonego ogórka pokrój w cienkie paseczki. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub również pokrój w paski. Tak przygotowane warzywa skrop sokiem z cytryny.
Dosyp pół puszki kukurydzy konserwowej. Posiekaj drobno koperek i dodaj do całości. Następnie dopraw sałatkę ulubionymi przyprawami do smaku, dodaj śmietanę lub jogurt naturalny i wszystko starannie wymieszaj. Gotowe.
Sałatka z kapusty z jajkami i świeżą kolendrą
Lista składników
- biała kapusta – 400 g
- zielony ogórek – 1 sztuka
- jajka na twardo – 4 sztuki
- świeży koperek oraz kolendra – wedle uznania
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- musztarda – 1-2 łyżek
- śmietana lub jogurt naturalny – 3 łyżki
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
Sposób przygotowania
Białą kapustę po uprzednim umyciu poszatkuj. Ogórka pokrój w cienkie paski. Posiekaj drobno koperek oraz świeżą kolendrę i dodaj do pozostałych składników. Z ugotowanych jajek na twardo pooddzielaj białka od żółtek. Białka pokrój na drobne kawałeczki, natomiast żółtka porozgniataj widelcem.
W dalszej kolejności białka przesyp do naczynia z pokrojonymi warzywami, a żółtka umieść w miseczce, w której przygotujesz dressing do sałatki. Dodaj do nich musztardę, śmietanę (jogurt naturalny), oliwę z oliwek oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a powstały dressing przelej na sałatkę. Gotowe.
Comments are closed.