Po przygotowaniu majonezu należy go przechowywać w lodówce. W chłodnej temperaturze wytrzyma około tygodnia, ale jestem pewna, że z lodówki zniknie o wiele szybciej!
Aby móc odpowiednio przygotować domowy majonez wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Następnie przygotuj sobie blender, dzięki któremu przygotujesz domowy majonez. Jajko wbij do miski blendera, następnie dodaj musztardę oraz sól.
Kolejnym krokiem jest dodanie oliwy z oliwek. Należy robić to delikatnie. Kolejno dodaj ostrą paprykę, po czym zacznij ubijać na najwyższych obrotach. Do momentu, gdy wszystkie składniki nie połączą się dokładnie ze sobą nie unoś blendera do góry.
Nie przerywając ubijania dodawaj małymi porcjami olej słonecznikowy. Majonez należy ubijać tak długo, aż masa się rozjaśni i zgęstnieje. Jeśli dojdziesz do tego momentu dodaj cukier i sok z cytryny, po czym szybko wymieszaj.
Tak przygotowany domowy majonez umieść w czystym i suchym słoiku z nakrętką. Wstaw do lodówki, po czym możesz cieszyć się własnoręcznie przygotowanym majonezem.
Comments are closed.