Pieczony filet z kurczaka to bardzo smaczne, pożywne danie, które smakuje wszystkim. Niestety niestety często mięso wychodzi zbyt suche i to psuje cały smak potrawy….na szczęście jeden szef kuchni wymyślił wspaniały przepis, w którym mięso wychodzi zawsze soczyste i nazwał je „Zebra” !
Tajemnicą tego dania jest to, że w przecięcia w filecie dodaje się pomidory, które puszczają soki i mięso rozpływa się w ustach. Marynata, w której moczy się filet, również sprawia, że mięso jest soczyste i delikatne.
Wymieszaj w osobnym naczyniu sos sojowy z posiekaną natką pietruszki i 1 posiekanym ząbkiem czosnku. Obtocz w marynacie mięso i odstaw na pół godziny.
W tym czasie pokrój ser w plasterki, pomidory – w plastry. Śmietanę wymieszaj z pokrojonymi 2 ząbkami czosnku.
Natnij każdy kawałek mięsa w 3 miejscach. Naprzemiennie umieść sery i pomidory w nacięciach. Na wierzch polej mieszanką śmietany z czosnkiem.
Posmaruj blachę do pieczenia olejem słonecznikowym. Umieść w niej filety.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30-40 minut.
Comments are closed.