Pieczenie tego ciasta to czysta przyjemność! ” Zepsuty Kikut ” – łatwy do przygotowania, bezpretensjonalny w pieczeniu, szybko znika z talerzy! A co najważniejsze, jest bardzo smaczny i delikatny.
W misce ubij jajka cukrem za pomocą trzepaczki. Następnie dodaj dżem, kefir, sodę i mąkę.
Dobrze wymieszaj ciasto. Jego konsystencja powinna być dość lejąca. Taka, która swobodnie kapie z łyżki!
Posmaruj blachę do pieczenia małym kawałkiem margaryny i wlej do niej ciasto.
Możesz zrobić 2 ciasta, ja biorę blachę do pieczenia z wysokimi bokami i piekę całość od razu. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika gdy ciasto jest upieczone i odstaw do ostygnięcia.
Każde ciasto pokrój na 2 części. Powinnaś mieć 4 placki.
Teraz przygotujemy nadzienie. Weź głęboką miskę, wlej do niej cukier i zalej gęstą śmietaną. Dobrze wymieszaj, używając miksera, należy ubić śmietanę tak, aby cukier został całkowicie rozpuszczony.
Przełożyć każda warstwę ciasta kremem i udekorować je według własnego gustu. Smacznego!
Comments are closed.