Ten popularny przysmak pije się przy obniżonej czynności tarczycy, chorobach przewodu pokarmowego (bóle żołądka, wrzody), bólach głowy, bólach menstruacyjnych lub po prostu dla poprawy nastroju.
Przygotowujesz:
Przygotowanie:
Umyj orzechy i przekrój je na pół, pokrój cytrynę w plastry, włóż wszystko do butelki, wymieszaj. Zamknij i pozostaw w słonecznym miejscu na 40 dni. Od czasu do czasu potrząśnij butelką, aby rozpuścić cukier. Następnie odcedź i gotowe!
Młode liście orzecha włoskiego zawierają garbniki.
Herbatę pije się w trakcie problemów z przewodem pokarmowym, biegunką, na problemy ginekologiczne, ale także używa jako okład np. w trakcie stanu zapalnego oczu.
Przygotowanie: drobno pokrój liście (10g), zalej wrzątkiem (200 ml) i parz przez 2 godziny, odcedź. Pij 3 łyżki 3 razy dziennie przed posiłkami.
Comments are closed.