Gniazda są smaczne i bardzo aromatyczne dzięki nadzieniu grzybowemu, które można zastąpić również pieczonym mięsem mielonym, pomidorami lub np. papryką.
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie ugnieć, dodaj masło i ciepłe mleko. Kolejno jajka, sól i pieprz, wymieszaj wszystko. Pozwól ziemniakom lekko ostygnąć.
Oczyścić grzyby, pokrój w plasterki,a cebulę w kostkę. Rozgrzej patelnię i dodaj olej słonecznikowy, następnie zeszklij cebulę, dodaj grzyby. Posól i pieprz.
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Używając torebki z przyciętym rogiem lub szprycy cukierniczej wyciśnij puree na blachę tworząc z niego gniazda.
Umieść farsz z grzybów w każdym gnieździe, posyp startym serem. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.
Podawaj gdy są jeszcze gorące. Danie jest bardzo pożywne, dlatego najlepszym dodatkiem do nich będą warzywa i zioła. Smacznego!
Comments are closed.