1 kg ziemniaków, 200 g pieczarek, ser – i to pyszne ziemniaczane arcydzieło ląduje na Twoim stole

Dzisiaj pokażemy, jak można zrobić atrakcyjne i smaczne danie ze zwykłego puree, które zachwyci każdego nie tylko swoim wyglądem ale i smakiem.

Gniazda są smaczne i bardzo aromatyczne dzięki nadzieniu grzybowemu, które można zastąpić również pieczonym mięsem mielonym, pomidorami lub np. papryką.

Składniki:

  • Ziemniaki 1 kg
  • Jajko 2 sztuki
  • Masło 1 łyżka
  • Mleko 100 ml
  • Pieczarki 200 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Twardy ser 50 g
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki

Gniazda ziemniaków z grzybami

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie ugnieć, dodaj masło i ciepłe mleko. Kolejno jajka, sól i pieprz, wymieszaj wszystko. Pozwól ziemniakom lekko ostygnąć.

Oczyścić grzyby, pokrój w plasterki,a cebulę w kostkę. Rozgrzej patelnię i dodaj olej słonecznikowy, następnie zeszklij cebulę, dodaj grzyby. Posól i pieprz.

Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Używając torebki z przyciętym rogiem lub szprycy cukierniczej wyciśnij puree na blachę tworząc z niego gniazda.

Umieść farsz z grzybów w każdym gnieździe, posyp startym serem. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.

Podawaj gdy są jeszcze gorące. Danie jest bardzo pożywne, dlatego najlepszym dodatkiem do nich będą warzywa i zioła. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!