Z grubsza posiekaj ziemniaki i zalej je wrzątkiem, aż będą przykryte. Gotuj, aż będą miękkie. Drobno zetrzyj marchewkę. Na patelni rozgrzej trochę masła i dodaj marchewkę. Podsmaż, aż marchewka lekko się zmięknie. Zetrzyj ugotowane ziemniaki na puree. Grubo zetrzyj ser cheddar i dodaj do ziemniaków. Dodaj sól, pieprz oraz posiekaną dymkę lub pietruszkę. Wymieszaj wszystko razem. W misce wymieszaj jajka, sól, mąkę, proszek do pieczenia i jogurt.
Mieszaj, aż masa będzie gładka i bez grudek mąki. Nałóż trochę oleju roślinnego na dłonie. Weź 1 łyżkę mieszanki ziemniaczanej i uformuj placki. Zanurz placki w cieście, aby były równomiernie pokryte. Na patelni rozgrzej 1 szklankę oleju roślinnego. Smaż placki z obu stron na średnim ogniu, aż będą złocisto-brązowe. Podawaj gorące placki z jogurtem lub kwaśną śmietaną.
Comments are closed.