Z przyjemnością przedstawiamy przepis na wyjątkowo smaczne ziemniaczane ślimaczki.
Bukiet przypraw zmienia smak ziemniaka w niezwykle pyszne przekąski z bajecznym aromatem! A z dodatkiem innej przyprawy – kurkumy – ciasto zyskuje piękny złoty kolor.
Jestem pewna, że przekąska ta podbije serca Twoich gości i z pewnością poproszą Cię o przepis!
1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Odstaw, gdy trochę się ochłodzą, obierz, i ugnieć jak na puree. Dodaj posiekane zioła, sezam, sól, cukier i przyprawy, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe!
2. Wymieszaj mąkę, kurkumę, sól, wodę i masło. Zagnieć elastyczne ciasto i przykryj, odstawić na 30 minut.
3. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę o grubości 3-4 mm. Rozłóż na nim schłodzone nadzienie, dociskając je dłonią. Zwiń rolkę.
4. Pokrój rulon na plasterki o grubości 1,5-2 centymetrów, kładąc je na posypanej mąką powierzchni.
5. Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oleju roślinnego i smaż bułeczki na złoty kolor. Smacznego!
Comments are closed.