Ziemniaki w stylu portugalskim z rozmarynem i oliwą z oliwek są tak smaczne, że jedna porcja na pewno zniknie z talerza błyskawicznie. W restauracjach w Portugalii podaje się je z mięsem lub rybą, a także bardziej egzotycznymi mątwami lub mięsem ośmiornicy. Ale szczerze mówiąc, to danie jest dla mnie wystarczające same w sobie.
Weź 8 ziemniaków i dokładnie je zmyj. Ugotuj do miękkości, a następnie odłóż na bok i poczekaj, aż ostygną.
Teraz musisz spłaszczyć każdy ziemniak łyżką na wierzchu. Ziemniak powinien lekko pęknąć, ale nie rozpadać się.
Wybierz formę, w której chcesz upiec. Wlej do niej oliwę z oliwek. Potnij czosnek w plasterki. Muszą być równomiernie rozmieszczone na dnie.
Włóż ziemniaki w formie pękniętą częścią do góry. Bulwy powinny ściśle przylegać do siebie. Posyp ziemniaki rozmarynem i grubą solą morską.
Potnij masło w kostkę. Umieść 1-2 kawałki na każdym ziemniaku.
Ustaw temperaturę w piekarniku na 180-200 ° С. Włóż ziemniaki do nagrzanego piekarnika. Piecz do momentu aż ziemniaki będą pięknie rumiane. Smacznego!
Comments are closed.