Obrać ziemniaki i pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić ziemniaki w misce, zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut. W małej misce wymieszać 50 g startego parmezanu, 50 g bułki tartej, drobno posiekany ząbek czosnku, sól, oregano i wędzoną paprykę. Po 20 minutach odcedzić ziemniaki i osuszyć. W dużej misce wymieszać ziemniaki z oliwą z oliwek, a następnie dodać mieszankę parmezanową i dobrze wymieszać, aby ziemniaki były równomiernie pokryte.
Przełożyć ziemniaki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35-40 minut, aż ziemniaki będą złociste i chrupiące. W misce wymieszać 120 ml jogurtu, 2 łyżki twarogu, sól, pieprz i drobno posiekany ząbek czosnku. Dodać odrobinę oliwy z oliwek i dobrze wymieszać, aż sos będzie jednolity. Posypać gotowe ziemniaki świeżą posiekaną pietruszką. Podawać pieczone ziemniaki z sosem jogurtowym na boku.
Comments are closed.