Pieczone ziemniaki z parmezanem, bułką tartą i aromatycznymi przyprawami

Dzisiaj przygotujemy pyszne pieczone ziemniaki z parmezanem, bułką tartą i aromatycznymi przyprawami. Do tego zdrowy sos jogurtowy z twarogiem. To danie jest idealne jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Zapraszam do gotowania i smacznego!

Składniki

Pieczone ziemniaki:

  • 1 kg ziemniaków
  • Sól
  • 50 g parmezanu
  • 50 g bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, oregano, wędzona papryka
  • 20 ml oliwy z oliwek

Sos jogurtowy:

  • 120 ml jogurtu
  • 2 łyżki twarogu
  • Sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek

Instrukcje

Obrać ziemniaki i pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić ziemniaki w misce, zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut. W małej misce wymieszać 50 g startego parmezanu, 50 g bułki tartej, drobno posiekany ząbek czosnku, sól, oregano i wędzoną paprykę. Po 20 minutach odcedzić ziemniaki i osuszyć. W dużej misce wymieszać ziemniaki z oliwą z oliwek, a następnie dodać mieszankę parmezanową i dobrze wymieszać, aby ziemniaki były równomiernie pokryte.

Przełożyć ziemniaki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35-40 minut, aż ziemniaki będą złociste i chrupiące. W misce wymieszać 120 ml jogurtu, 2 łyżki twarogu, sól, pieprz i drobno posiekany ząbek czosnku. Dodać odrobinę oliwy z oliwek i dobrze wymieszać, aż sos będzie jednolity. Posypać gotowe ziemniaki świeżą posiekaną pietruszką. Podawać pieczone ziemniaki z sosem jogurtowym na boku.

Zachwycający smak i aromat! Smacznego! Jeśli podobał Wam się przepis, zostawcie komentarz i polubcie mój fanpage. Dziękuję za przeczytanie i do zobaczenia w kolejnym przepisie!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!