Niesamowity smak i proste przygotowanie to jest to, co cenię w tej sałatce najbardziej! Pyszna i prosta sałatka – produkty do niej z pewnością masz w swojej kuchni. Ważne jest, aby zachować proporcje, wtedy jest przepyszna – palce lizać!
Cały urok tej sałatki polega na tym, że nawet zimą zachowa smak i aromat świeżych ogórków, tak jakby zostały właśnie zebrane w ogrodzie. Teraz przygotuj tę sałatkę, a zimą będziesz cieszyć się jej świeżością i chwalić sobie jej smak.
Dobrze umyj ogórki, możesz moczyć je przez 1 godzinę w zimnej wodzie. Ogórki pokrój w pół-pierścienie. Obierz i umyj cebulę. Cebulę pokrój również w półpierścienie. Umieść ogórki i cebulę w dużej misce. Posól i odstaw na 30 minut, aby ogórki pościły sok.
Umyj koperek (opcjonalnie) i drobno posiekaj. W dużym rondlu wymieszaj ocet, cukier i pieprz. Dodaj zaparzone warzywa, dokładnie je wymieszaj. Postaw patelnię na małym ogniu, zagotuj, od czasu do czasu mieszaj.
Gdy ogórki nieznacznie zmienią kolor, wyjmij sałatkę z ognia i szybko włóż do wysterylizowanych słoików. Słoiki należy napełnić do samej góry, aby marynata całkowicie przykryła ogórki. Zakręć sałatkę, odwróć ją do góry dnem i zawiń w koc i pozostaw do ostygnięcia.
Comments are closed.