Po upieczeniu udka stają się soczyste i delikatne, co sprawia, że nadają się idealnie na każdą okazję. Dzięki prostemu przygotowaniu nie ma szans na niepowodzenie. Udka zawsze wyjdą wyśmienite i wszyscy będą się zajadać!
Do marynaty najlepiej użyć majonezu i ketchupu z dobrym składem, dzięki czemu smak będzie jeszcze lepszy. Przed zakupem warto sprawdzić składniki na tyle opakowania i wybrać te, które mają najkrótszy skład.
Dokładnie umyj udka, osusz je ręcznikiem papierowym i posyp solą. Wymieszaj majonez z ketchupem, majerankiem i słodką papryką. Powstałą mieszanką wysmaruj starannie udka. Następnie zostaw na dwie godziny, aby się zamarynowały.
Po upływie dwóch godzin włóż mięso do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i każde udko posyp chili. Pomiędzy udka porozkładaj obrany i pokrojony czosnek. Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką. Tak przygotowane udka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, góra – dół przez około 50 minut.
Po tym czasie sprawdź wykałaczką czy mięso jest już miękkie i upieczone. Jeśli tak – odkryj folię lub pokrywkę i zostaw tak w piekarniku na jeszcze 5 minut.
Comments are closed.