Apetyczne zrazy „Stefanki” są zawsze dobrą opcją: czy to na codzienny obiad, czy świąteczną ucztę.

Jeśli włączysz fantazję, codzienne danie w jednej chwili stanie się fantastyczną ucztą z niespodzianką w środku – pyszny kotlet z bogatą i sycącą zawartością.

Apetyczne zrazy „Stefanki” są zawsze dobrą opcją: czy to na codzienny obiad, czy świąteczną ucztę!

© DepositPhotos

Ten przepis spodoba się gospodyniom, które uwielbiają proste, smaczne dania. Nadzienie może być jak  najbardziej różne, ale my proponujemy prawie klasyczny przepis na zrazy z cebulą i jajkami.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 6 jaj
  • 100 g bułki
  • 150 g cebuli
  • 200 ml mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

1. Ugotuj 4 jajka na twardo i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na oleju roślinnym na złotobrązowy kolor i wymieszaj z jajkami. Posól i popieprz nadzienie do smaku.

2. Bułkę namocz w mleku, trochę odciśnij i wymieszaj ją z mięsem mielonym.

3. Aby zrazy zachowały swój kształt podczas smażenia, dodaj 2 surowe jajka do mielonego mięsa. Posól mięso do smaku i przypraw swoimi ulubionymi przyprawami i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

4. Weź trochę farszu, uformuj w dłoni okrągły, płaski placuszek, włóż do środka 1 łyżkę mieszaniny jajeczno-cebulowej. Delikatnie zawiń farsz w mięso mielone, uformuj w kształt zrazów.

5. Rozłóż kotlety w formie, posmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego i włóż ją do piekarnika nagrzanego do 200 ° C na 40–45 minut.

6. Podawaj soczyste kotlety, udekorowane ziołami, jako osobne danie lub jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Smacznego!

Kotlety możesz również smażyć na patelni z dodatkiem oleju roślinnego na złotobrązowy kolor. Jednak uważamy, że ta potrawa pieczona w piekarniku jest o wiele bardziej smaczniejsza niż smażona.

Ostrzegamy od razu: raz przygotujesz zrazy z mielonego mięsa z jajkiem a Twoi domownicy będą prosić o ich przyrządzanie bardzo często!

Podoba Ci się przepis na niezwykłe domowe zrazy z nadzieniem? Zapisz go koniecznie i podziel się nim z przyjaciółmi.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!